Start

Databank Belgische Binnenvaart Schepen

versie 1.0e - © v.z.w. Archief- en Documentatiecentrum Erfgoed Binnenvaart

logo Belgische Binnenvaart Schepen

Deze website is momenteel niet compatibel met smartphone of tablet.
  1. Vaartuigen: Lijst met vaartuigen - Zoeken op scheepsnaam - Lijst met type vaartuigen - Lijst met alle foto's
  2. Scheepswerven: Lijst met scheepswerven - Zoeken op Scheepswerf
  3. Schippers en rederijen: Lijst met scheepseigenaars - Zoeken op Rederij of eigenaar - Lijst met bidprentjes - Schippersinternaten
  4. Scheepsmotoren: Lijst met scheepsmotoren
  5. Waterlopen: Lijst met bevaarbare waterlopen in Belgiƫ - Lijst met scheepstunnels - Lijst met scheepsliften - Lijst met sluizen


Belgische Binnenvaart Schepen Database - BBS

De Belgische Binnenvaart telt nu nog een paar duizend schepen. Ooit was dit anders. Van de honderden scheepswerven zijn er slechts een handvol over en vele schepen zijn inmiddels verdwenen. Als u weet dat er bijvoorbeeld:

Over de Belgische binnenvaart is relatief weinig neergeschreven. De beschikbare informatie is vaak onvolledig en / of helemaal niet gedocumenteerd. Wat we hebben aan informatie is verspreid.

Aan boord van ons museum komen vele vragen binnen van familieleden die op zoek zijn naar het schip van hun (groot)ouders. Zoeken op schippersnaam is met de huidige bronnen uitgesloten. De weinige lijsten die beschikbaar zijn, werden alfabetisch op scheepsnaam opgesteld. Bouwwerven worden niet vermeld, hooguit een plaats waar het schip gebouwd werd. Die registratiegegevens komen dan vaak nog van de schipper zelf.

Aan de hand van deze databank trachten wij alle informatie te bundelen en een overzichtelijk totaalbeeld weer te geven, want naast de schepen en de schippers is er nog veel meer die betrekking heeft op de binnenvaart zoals scheepswerven, waterwegen en sluizen, schippersinternaten, .... .

Dit project kwam tot stand, naar aanleiding van de vele vragen die we ontvingen en het ontbreken van een database met alle Belgische binnenvaartschepen, en wordt op een vrijwillige basis aangevuld. De geraadpleegde bronnen liggen steeds ter inzage in onze Nautische Bibliotheek aan boord van Museumschip Tordino.

alt

De Belgische Binnenvaart Schepen database bevat momenteel 5335 vaartuigen, 118 scheepswerven, 175 Rederijen, 2999 schippers, 204 bidprentjes van Belgische schippers, 49 waterwegen, 101 sluizen en 226 foto's van binnenschepen. De database wordt frequent aangevuld. Nog niet alle schepen, sluizen, scheepswerven, waterwegen en overige gegevens zijn aanwezig! Vandaag zijn er 0 schepen toegevoegd. Hou er rekening mee dat we momenteel nog de vaartuigen aan het invoeren zijn. Dit is handmatig werk en zal nog enige tijd duren.


Over - Nieuws - Disclaimer - Museumschip Tordino - Nautische bibliotheek - V.Z.W. Archief- en Documentatiecentrum Erfgoed Binnenvaart

Correcties en aanvullingen steeds welkom per mail naar de beheerder